Saoto is het van oorsprong Javaanse woord voor soep. Kippensoep in dit geval, oftewel Saoto Ayam. In de tijd dat de Hollanders de wereldzeëen plunderden, verhuisden ze hun slaven vanuit de ene kolonie naar de andere. Die namen natuurlijk hun eigen eetgewoonten en recepten mee. Zodoende is de saoto in Suriname terecht gekomen, waar hij populair en bekend werd. In Amerika kennen ze de uitspraak “Chickensoup for the Soul”. Met andere woorden iets dat je gelukkig en warm van binnenmaakt. Voor mij is Saoto dan ook het beste medicijn tegen griep en HET ultieme comfortfood!
Surinaamse Saoto
Prep time
Cook time
Total time
CHEF: Petra
GERECHT: Soep
KEUKEN: Indonesisch/Surinaams
HOEVEEL: 8
Ingrediënten
Bouillon
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm stukje laos
- 4 citroengras (sereh)
- 2 salamblaadjes
- 6 pimentkorrels
- 2 takjes selderij
- 1 bouillonblokje/1el bouillonpoeder
- 2 kg kipfilet/-bouten
- 2 liter water
Soep aankleding 🙂
- taugé
- 8 eieren
- verse selderij
- saotomix
- gekookte rijst
Bereiding
Bouillon
- Beetje olie in de pan, uitje & knoflook aanfruiten.
- Dan gooi je de kip erbij en weer ff aanbakken.
- Doe nu de kruiden (laos, sereh, salam, piment & selderij) in de pan.
- Onderzetten met water, eventueel nog een bouillonblokje of wat bouillonpoeder toevoegen. En op een rustig vuur, minstens een uur (maar beter 2) laten staan.
- Dan de bouillon door de zeef gooien. Haal de stukken kip eruit, pluk het vlees van de botten en doe deze terug in de bouillon.
Soep aankleding
- Eitjes koken, taugé wassen en selderij snijden
- Schep in elke kom een ruime hoeveelheid bouillon met flink veel stukken kip
- En kleed het geheel aan met de taugé, een gekookt eitje, wat verse selderij en natuurlijk saotomix (die vind je bij de toko, het is een knapperige mix van gebakken uitjes, kleine chipsfrietjes en rijstvermicelli)
- Serveer daarnaast eventueel een kommetje witte rijst
- Surinaamse Saoto Ajam
Leave a Reply