Oh how time flies! Het was alweer 5 jaar geleden sinds we voor het laatst bij het Kerstbierfestival aanwezig waren. En zeker niet omdat we niet graag wilden gaan. We hebben het geprobeerd, echt waar, er kwam alleen elke keer iets tussen. Ziek, geen geld, geen vrienden (LOL), geen zin… Dit jaar waren de goden ons kennelijk goed gezind en dus kropen we zondagmiddag 20 december in de trein richting het Belgische.
Het festival heeft in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Zo zeer zelfs, dat we dit jaar voor het eerst kaartjes in de voorverkoop moesten aanschaffen. In 2010 was het al behoorlijk druk, maar nu waren beide dagen (zaterdag & zondag) met 1900 (!) man stijf uitverkocht. Het werd dus al snel een gezellige, broeierige bedoening in de ietwat treurige sporthal te Essen (net over de grens bij Roosendaal) Kortom, bijzonder charmant en typisch Vlaams 🙂
Qua bieren is er natuurlijk keuze te over! Er werden 179 verschillende, (en nagenoeg) enkel Belgische, bieren geschonken, waarvan 18 op tap. Zowel van de grotere, bekende merken alsook van kleine thuisbrouwers (beperkte oplage gebrouwen in moeders trapkast 😉 ) Traditiegetrouw zijn kerstbieren redelijk zwaar en vaak zoet en kruidig van smaak. Lekker hoor, maar daar heb ik op een gegeven moment dan ook wel genoeg van gehad. Gelukkig waren er ook genoeg lichtere, blonde en bittere bieren te versnaperen. Onderstaand een lijstje wat we beide dronken:
Katim | Petra |
|
|
Bertinchamps Hiver
Met zoveel keuze en variatie is het natuurlijk altijd verstandig om iets uit te kiezen wat je nog nooit gedronken hebt en/of moeilijk te verkrijgen is. Voor deze Bertinchamps geldt beide…en wat een fijne ontdekking was dit! Een zacht, kruidig en prettig weg te drinken bier. Met 8% niet al te zwaar en een relatief bescheiden, subtiele smaak (6 verschillende kruiden o.a. kardemom, curaçao en kaneel). Een heerlijke, iets droge en bloemige hop zorgt voor een lekker bittere nasmaak. De brouwerij wordt gerund door de familie Humblet en is gevestigd in een oude hoeve op het Waalse platteland rond Namen. Sinds 2013 brouwen zij hier hun ambachtelijke bieren (een blonde, brune en triple + deze seizoensvariant dus). Ik denk zo maar dat we daar in het voorjaar eens een bezoekje gaan brengen…
X-Mas Zinnebir
Al een poos volg ik de mensen van de Brusselse Zennebrouwerij/Brasserie de la Senne via Facebook. Niet alleen lijken het gezellige lui, ook hun filosofie en werkwijze spreekt me bijzonder aan. Authentiek gebrouwen bieren, ongefilterd en ongepasteuriseerd, met name bitter van smaak, pure ingrediënten en niet te vergeten de adembenemend mooi vormgegeven etiketten! Dus toen de X-Mas Zinnebir op de kaart bleek te staan, twijfelde ik geen moment. En wat een verrukkelijk biertje is dit. Met fruitige, bloemige, frisse toetsen en een bitterzoete, maltige nasmaak misschien niet typisch kerstig, but I like…
Het was wellicht iets te druk naar onze smaak en het eten kan zeker (!) beter. Maar met zo’n uitgebreide keuze aan bieren en een hal vol echte liefhebbers aan gezellige aanschuiftafels, is dat allemaal zo ernstig nie. Al met al was het een geslaagde editie. Fijne kerst allemaal!
Leave a Reply